søndag 13. april 2014

Raunåsheia og Uglandsvatnet

 

I dag gikk turen til det aller første vannet på lista mi.

UGLANDSVATNET 286 moh. Har prøvd å finne en forklaring på navnet, men var ikke så lett. UG kan på gammelnorsk bety å “flytte” seg, eller gå baklengs. Så da kan vi jo kalle det baklengslandvann Smilefjes som blunker

IMG_2029

 

IMG_2031

Men siden vannet lå så lett til ved veien, måtte vi selvsagt ha en liten avstikker til en flott topp.

Raunåsheia ligger rett bak Laudal, å høyeste toppen er Raunås på 311,5 moh. På gammelnorsk betyr Raun,  Rogn, å det stemmer nok at det var mange rognebærtre i området. Mye fin lauvskog , myrer og fjellknatter.

Vi (meg Smilefjes som rekker tunge ) var selvsagt på jakt etter utsikt, å hadde en halsbrekkende klatretur før vi nådde Holløknatten 257 moh. . Det var en fin utsikt.

IMG_1993

MEN , det var litt for mye trær i veien, og dere som kjenner meg vet jo hvordan det er…

…MYE vil ha MER !!,

IMG_2023så mitt stakkars reisefølge måtte pent bli med på en ny klatretur. Godt de har vett til å bruke rumpa sier nå jeg Smilefjes som blunker

IMG_1999 Heldigvis gikk det bra, å vi kom oss til og med velberget over en bekk ! Selv om Theo valp syntes den var litt vanskelig.

IMG_2027

Den nye toppen jeg hadde sett meg ut heter båsløknatten å er faktisk 10 meter lavere en den andre. I mellom disse to toppene rant det en stillferdig fin bekk. Søkte på gammelnorsk hva ordet løk ble brukt som , å fikk dette svaret:

LØK betyr:

Djup, stillerennande bekk  med en utvidning.

Å det stemte akkurat. For det var sånn bekken gjennom dalen var. Spennende å finne ut av sånt.

Den ene toppen het HOLLØKNATTEN. Søkte på disse ordene å kom frem til at HOL betyr “rivne tvers igjennom”. Å på toppen av denne knausen var det en revne..kevin oppdaget den å mente det hadde vært perfekt å ha en tarp over, så kunne vi sove der Smilefjes som blunker Så jammen med hadde dette rare navnet en mening.

Holløknatten betyr altså “ En liten topp med en revne tvers igjennom ved siden av en djup stillerennende bekk med utvidning”  Smilefjes som blunker

Den andre toppen het BÅSLØKNATTEN

Ordet bås er mest kjent for et sted der man har dyr. men det kan også bety å stå sammen med noen. Å siden disse to toppene lå ved siden av hverandre, kun delt av denne dype stillerennende bekken, så regner jeg med Bås står for “stå sammen”.

Altså Liten topp som står sammen med en annen topp ved en djup stillerennende bekk med utvidning.

Herlighet å mye jeg lærer i dag!!

Ja, nå må vi videre dere…For nå er vi i ferd med å nå den fantastiske toppen!!

Laudal fra lufta!

IMG_2021

IMG_2013

 

IMG_2017

 

Kirka på laudal

IMG_2019

Æ VIL AU!!!

IMG_2026

Så er rumpene på vei hjem igjen!

Denne strekningen her heter TASSEFLATEN…det trengs vel ingen nærmere forklaring Smilefjes som blunker

IMG_2028

1 kommentar:

  1. Så artig at du har funne ut av betydningane av alle navna! Og ikkje minst at dei faktisk ser ut til å stemme overeins med slik det ser ut! Raun er forresten faktisk eit ord eg brukar om rogn :) Så det er tydeleg at enkelte gamle ord heng att i nokre av dialektene her til lands!

    SvarSlett

Følgere

Bloggurat

Bloggurat